facebook ΕΟΣ Ξάνθης
Αρχική Σελίδα



Καλώς ήλθατε στον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης...ΕΟΣ Ξάνθης ΦωτογραφίεςEOS Xanthis NEWS


Ανακοινώσεις και τα νέα του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

 

 

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου





     Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου τους ΕΟΣ Ξάνθης. Στη σχολή συμμετείχαν 12 ορειβάτες και ορειβάτισσες από τη βόρεια Ελλάδα. Τα μαθήματα περιλάμβαναν πλην άλλων, και τεχνικές αναρρίχησης σε χιόνι, αναρρίχηση σε πάγο, πτώσεις, ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες, Αυτοσχέδια χειμερινά καταλύματα – Διανυκτέρευση, ακόμα και άσκηση διάσωσης θυμάτων χιονοστιβάδας. Πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις συνολικής διάρκειας 9 ημερων, στο Παγγαίο στη Βουλγαρία και στον Όλυμπο με βασικό εκπαιδευτή τον Αρχοντή Εξακοϊδη. (Στιγμιότυπα απο την εκπ/ση στη σχολή μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ επάνω στη διπλανή φωτο)
______________________________________________________________________

6η ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ - Διαδρομή 6





    
         από την 6η Διαδρομή της ΓΙΟΡΤΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ 2024

          Οι εικόνες οι που βιώσαμε αξίζανε την διάρκεια της, από το ψάρεμα στον Κόσυνθο, που το προσπεράσαμε με την εκκίνηση της διαδρομής μέχρι την “διαβίωση” με την αγέλη “αγρίων ?” αλόγων, απολαμβάνοντας οικογενειακές τους στιγμές και “τρώγοντας μαζί" -σε ασφαλή απόσταση, δίπλα από την κοινή βρύση. Μια γεύση μπορείτε να πάρετε κλικάροντας στη διπλανή εικόνα .
          (Τα σκουπίδια της τελευταίας φωτογραφίας, δεν τα πέταξαν τα άλογα)
______________________________________________________________________

"O Δρόμος του Νερού"





         Την κυριακή 31-Μαρτίου πραγματοποιήσαμε την διαδρομή "Δρόμος του Νερού" απο την συνοικία Σούγιουλου της Καβάλας μέχρι και το μονοπάτι του Πλατανεώνα στην Παλιά Καβάλα. Από σύμπτωση στην εκκίνηση ήρθαμε σε επαφή με τον πρόεδρο του συλλόγου "Δρόμος του Νερού" που μας έδωσε απο πρώτο χέρι πληροφορίες για την διαδρομή και την ιστορία της.
         Περπατήσαμε πατώντας σε πολλά σημεία πάνω στον παλαιό αγωγό, και φτάσαμε στη "Μάνα του Νερού" εκεί, με την πρώτη στάση της διαδρομής, κάναμε παρέα στα άλογα που έβοσκαν στο πλάτωμα, αλλά μας έκαναν παρέα, οι πελεκάνοι στον....ουρανό. Ο Δημήτρης μας ανέφερε μερικά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή και τα μεταλλεία της.
         Στη συνέχεια κάναμε μια μικρή παράκαμψη και επισκεφτήκαμε ένα μεταλλείο σιδήρου. Συνεχίσαμε το μονοπάτι προς την Παλιά Καβάλα έχοντας θέα προς τον κάμπο των Φιλίππων και το Παγγαίο.
         Κατεβαίνοντας στην Παλιά Καβάλα το μονοπάτι του Πλατανεώνα, στον νερόμυλο, οι οδηγοί αποχαιρέτησαν την ομάδα, για να πάνε να φέρουν τα αυτοκίνητα (που ήταν στην αφετηρία) και οι υπόλοιποι απόλαυσαν ολόκληρο το μονοπάτι του Πλατανεώνα μέχρι το παλιό λατομείο. (Για περισσότερες φωτογραφίες κάντε κλικ επάνω στη διπλανή φωτο)
______________________________________________________________________


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


“Γιορτή Μονοπατιών” Κυριακή 7 Απριλίου





     Αγαπητοί μας φίλοι,
για ακόμα μια χρονιά, μετά τα εγκαίνια του Δικτύου Περιαστικών Μονοπατιών Ξάνθης το 2017, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης διοργανώνει τη Γιορτή των Μονοπατιών για να γνωρίσουν πολίτες της πόλης μας τις ομορφιές που υπάρχουν γύρω της. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη - από τις λίγες στην Ελλάδα- με ένα τόσο όμορφο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, με μικρές αλλά όμορφες βουνοκορφές τόσο κοντά στο κέντρο της, αλλά και με ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών που ξεκινούν από την πόλη και δίνουν την δυνατότητα άσκησης σε συνδυασμό με την απόλαυση της φύσης, χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση με αυτοκίνητο.

    Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης σας προσκαλεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και ώρα 10.00 σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης μας, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στο Σαμακώβ,  για να γνωρίσετε και περπατήσετε μαζί μας τμήματα από το Δίκτυο Περιαστικών Μονοπατιών της Ξάνθης.

    Ένα δίκτυο μονοπατιών, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 94 χιλιόμετρα, γύρω από την πόλη μας με καταπληκτικές διαδρομές, διαφόρων αποστάσεων και βαθμών δυσκολίας, οργανωμένο, με ενιαία σήμανση. Περιλαμβάνει μονοπάτια στην περιοχή των μοναστηριών, του Αυγού και του Μακαρίου, της Μέλτης, του Μαύρου Ισώματος, της Αχλάδας και του Αχλαδόβουνου και δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ τα προηγούμενα χρόνια με το συνδυασμό παλιών και ιστορικών μονοπατιών με διαδρομές που ανοίχτηκαν ώστε να ενοποιηθεί το δίκτυο. Η σήμανση και η χαρτογράφησή τους έγιναν έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα από κάθε κάτοικο ή επισκέπτη της πόλης.
    Φορέστε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, πάρτε το σακίδιό σας κι ελάτε μόνοι σας, με την οικογένεια ή με φίλους!
Μπορείτε να επιλέξετε όποια από τις παρακάτω διαδρομές θέλετε, ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Υπεύθυνος για κάθε διαδρομή θα είναι μέλος του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

Θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω διαδρομές πεζοπορίας:

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1
    Γέφυρα Σαμακώβ - Ι.Μ. Καλαμούς - Επιστροφή

    Μήκος διαδρομής: 4 χλμ. Συνολική ανάβαση: 250μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 1,5 ώρα
    (με δυνατότητα, σε όσους επιθυμούν λίγο μεγαλύτερη, να την κάνουν κυκλική)

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2
    Γέφυρα Σαμακώβ – Κάστρο Ξανθίππης - Ξανθίππη – Παλιά Πόλη - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)

    Μήκος διαδρομής: 5χλμ.  Συνολική ανάβαση: 260μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  2 ώρες

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3
    Γέφυρα Σαμακώβ - Κορυφή Μοναστήρι - Δρόμος Θηλιάς- Ι.Μ. Καλαμούς - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)

    Μήκος διαδρομής: 8 χλμ.  Συνολική ανάβαση: 600μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  3 ώρες

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4
    Γέφυρα Σαμακώβ - Ι.Μ. Αρχαγγελιώτισσας - Ποδηλατική Πίστα - Δρόμος Θηλιάς - Γέφυρα Κόσυνθου 4ου χλμ. - Ι.Μ. Καλαμούς - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)

    Μήκος διαδρομής: 11 χλμ.  Συνολική ανάβαση: 640μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  4 ώρες

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5
    Γέφυρα Σαμακώβ - Ι.Μ. Καλαμούς - Γέφυρα Κόσυνθου 4ου χλμ. - Μακάριο – Κάστρο Ξανθίππης - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)

    Μήκος διαδρομής: 12χλμ.  Συνολική ανάβαση: 870μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  5ώρες

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6
    Γέφυρα Σαμακώβ – Κάστρο Ξανθίππης - Μακάριο –Μανδράκι- Σταυροδρόμι-Τρύφαινα Χρύσα- Καζίνο- Ιερατική-Σαμακώβ (κυκλική διαδρομή)

    Μήκος διαδρομής: 17χλμ.  συνολική ανάβαση 1030 μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  6,5 ώρες

    Για περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Παπαθανασίου 6978900182 και Παναγιώτης Ντούμας 6977199811 ______________________________________________________________________

35ο Πρωτάθλημα boulder Αγωνιστικής Αναρρίχησης





         Αθήνα, 10-11 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε από την ΕΟΟΑ, ο 35ος αγώνας Πρωταθλήματος στο αγώνισμα boulder, για τις αγωνιστικές κατηγορίες στο αναρριχητικό γυμναστήριο Mono, στο Χαϊδάρι, πρώτος αγώνας της χρονιάς, ανοίγοντας την αγωνιστική περίοδο 2024.
     Η ομάδα της του ΕΟΣ Ξάνθης συμμετείχε με 6 αθλητές. Στο βάθρο ανέβηκαν έχοντας κατακτήσει την 2η θέση και ασημένιο μετάλλιο η αθλήτρια Ζωή Παλτατσίδου , κατηγορία Νέες Γυναίκες ,και ο αθλητής Βαλσαμίδης Ματθαίος , στην κατηγορία Ανδρών. Την 3η θέση, χάλκινο, στην κατηγορία Γυναικών, η αθλήτρια Βαλσαμίδη Δανάη.
     Οι άλλοι αθλητές Βαλσαμίδης Ιάσωνας , Μπέρτος Βασίλης , στην κατηγορία Νέοι άνδρες , 5η, 6η θέση αντίστοιχα και η αθλήτρια Ζούρπογλου Στέλλα, 7η θέση, στην κατηγορία Γυναικών.
     Ο επόμενος αγώνας για τις αγωνιστικές κατηγορίες που προκήρυξε η ομοσπονδία είναι ο 32ος αγώνας κυπέλλου στο αγώνισμα boulder, στο Γυμναστήριο Vertical Zone στην Κοζάνη.

             Από την Επιτροπή αγωνιστικής αναρρίχησης ΕΟΣ Ξάνθης
______________________________________________________________________






ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ, 2024


     Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, στις 6:00 μ.μ., στο Εντευκτήριο του συλλόγου, Κλειστό Γυμναστήριο “Φ. ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ”, (η είσοδος από την Θύρα 5).


Θέματα Ημερήσιας Διάταξης

1. Εκλογή Προεδρείου της Συνέλευσης
2. Απολογισμός Πεπραγμένων 2023
3. Οικονομικός Απολογισμός 2023
4. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
5. Συζήτηση - έγκριση απολογισμών - απαλλαγή του Δ.Σ.
6. Προγραμματισμός - Προϋπολογισμός 2024
7. Χώρος Γραφείων, Καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης

Πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης θα γίνει η κοπή της πίτας του 2024 και βράβευση αθλητών & μελών του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης

Ανάβαση στη Ροδόπη στην κορυφή “Γυφτόκαστρο”





    Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 47 μέλη του ΕΟΣ Ξάνθης Καβάλας και Δράμας ανέβηκαν στο "Γυφτόκαστρο". Η μεγάλη και όμορφη παρέα κινήθηκε με αντίστοιχο ρυθμό, από το Δασικό χωριό ως την κορυφή, η οποία τους υποδέχτηκε στα λευκά. Η πορεία από φθινοπωρινή έγινε (ημι)χειμερινή. Έτσι είχαν μια ευχάριστη έκπληξη, η ποσότητα χιονιού ήταν διαχειρίσιμη, η ατμόσφαιρα διαυγέστατη, οπότε απόλαυσαν την διαδρομή, τη θέα (από Λήμνο και Ίμβρο σε Ρίλα, Πιρίν ως τον Άθω) και το χιονισμένο τοπίο. Τυχεροί λοιπόν που…. είδαν πολύ μακρυά και πήραν από τώρα γεύση Χριστουγέννων.
______________________________________________________________________

Ανάβαση στη Ροδόπη στην κορυφή Μαυροπαίδι (“Καραολάν”)





    Την Κυριακή 29-Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πορεία με προορισμό την κορυφή Μαυροπαίδι ("Καραολάν"). Οι 18 συμμετέχοντες απόλαυσαν την διαδρομή η οποία έγινε υπέροχη αμέσως μετά τα τελευταία σπίτια του Ανθηρού. Οι χρυσοκόκκινοι χρωματισμοί του φθινοπώρου έδωσαν τον ιδιαίτερο τόνο και ευχαρίστηση στο φθινοπωρινό ανηφορικό περπάτημα. Μετά το Ανθηρό περπατήσαμε στο μονοπάτι της μικρής κοιλάδας και στην συνέχεια μέσα από συνεχές δάσος οξιάς, με μερικές βελανιδιές σε κάποια σημεία, φτάσαμε στην κορυφή. Πάντα το περπάτημα προς το Καραολάν θυμίζει την “Ιθάκη”, γιατί η κορυφή αυτή καθ’ εαυτή δεν έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, (τουναντίον "προσφέρει" το βουητό απο τα πτερύγια των ανεμογεννητριών που ακούγεται ακόμα και όταν τις βλέπουμε ακίνητες -με μικρή πνοή ανέμου), όμως, όλα μας τα προσφέρει η διαδρομή προς την κορυφή.
______________________________________________________________________

Tετραήμερο 2-5 Ιουνίου στα Tzουμέρκα





     Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδρομή του ΕΟΣ Ξάνθης στα Τζουμέρκα το τετραήμερο 2-5 Ιουνίου. Κατά τη διάρκειά της, μολονότι ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχός μας, ζήσαμε την ανάβαση στην επιβλητική Στρογγούλα (2.112 μ.) που δεσπόζει στα κεντρικά Τζουμέρκα μαγνητίζοντας όλα τα βλέμματα, την επίσκεψη στην εντυπωσιακή Ιερά Μονή Κηπίνας που είναι «φυτεμένη» μέσα στους βράχους και τα κελιά της είναι τμήματα σπηλαίων, τη βόλτα στους πανέμορφους καταρράχτες της Κουϊάσας, το περπάτημα στο μονοπάτι που ενώνει τα γραφικά βλαχοχώρια Καλαρίτες και Συράκο περνώντας από τα ορμητικά νερά του ποταμού Χρούσια και φυσικά στιγμές χαλάρωσης στα καταφύγια, τα καφενεία και τις ταβέρνες της περιοχής. Τα 17 μέλη του συλλόγου μας που συμμετείχαν στην εκδρομή γέμισαν με ωραίες εικόνες και εμπειρίες και έδωσαν υπόσχεση να επισκεφτούν ξανά αυτόν τον φανταστικό τόπο. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες και όλους γιατί ανταπεξήλθαν επαρκώς στις απαιτήσεις των πορειών που έγιναν, ενώ αντιμετώπισαν με καλή διάθεση όποιες αναποδιές προέκυψαν.
______________________________________________________________________

Tzουμέρκα – Κορυφή Στρογγούλα





     Πληροφορίες- Προετοιμασία
Tzουμέρκα – Κορυφή Στρογγούλα 4ΗΜΕΡΟ 2/6-5/6
Παρασκευή 2/6 Αναχώρηση το μεσημέρι από Ξάνθη, άφιξη το βράδυ στο καταφύγιο των Μελισσουργών (515 χλμ. – 6,5 ώρες).
Σάββατο 3/6 Ανάβαση στη Στρογγούλα (2.112 μ.) (17,5 χλμ. – 1.300 υψ.). Κυκλική διαδρομή που παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες. Απαραίτητη η καλή φυσική κατάσταση και η εμπειρία σε δύσβατες ορεινές διαδρομές. Αφετηρία και τερματισμός στο καταφύγιο των Μελισσουργών.
Κυριακή 4/6 Συρράκο – Ρέμα Χρούσιας – Καλαρίτες – Καταρράκτες Κουϊάσας - Συρράκο (13 χλμ. – 1.150 υψ.). Κυκλική διαδρομή μέτριας δυσκολίας. Αφετηρία και τερματισμός στο χωριό Συρράκο (30 χλμ. – 1 ώρα από Μελισσουργούς)
Δευτέρα 5/6 Επιστροφή στην Ξάνθη.
Η διαμονή θα γίνει σε σκηνές στο καταφύγιο Μελισσουργών. Όσοι ενδιαφέρονται να μείνουν σε άλλα καταλύματα της περιοχής θα το κάνουν με δική τους ευθύνη (πλησιέστερος οικισμός είναι αυτός των Πραμάντων). Οι ενδιαφερόμενοι, όποια μορφή διαμονής και να επιλέξουν, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 10/5.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Γιώργος Αποστολίδης (6974650736)
______________________________________________________________________

Ανακοίνωση





     Την κυριακή 30 Απριλίου θα γίνει για πρώτη φορά η διαδρομή προς τα Θρακικά Mετέωρα από τους Μοναχούς με διάρκεια περίπου 9Ω, μήκος διαδρομής 26 χλμ. και Βαθμός δυσκολίας:2+' Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Καρυώτης Δήμος 6980095455.
______________________________________________________________________



Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων
(επιρεασμοί λόγω εκλογών )




     Λόγω των εκλογών και αλυσιδωτών επιδράσεων μπορείτε να δείτε τροποποιήσεις στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ΕΟΣ Ξάνθης (Συνιστούμε να αποθηκεύσετε την ενημερωμένη έκδοση του προγράμματος δραστηριοτήτων). Αυτές συνοψίζονται ως:
30 Απριλίου Θρακικά Μετέωρα αντί 21 Μαίου και όχι Καράντερε-Κορυφή Τσάκαλος
8-9 Ιουλίου Oλυμπος αντί 2-Ιουλιου
2 Ιουλίου Μισκίν Τεπέ
10-11 Ιουνίου Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση
______________________________________________________________________

“Γιορτή Μονοπατιών” Απρίλιος 2023





     Περισσότεροι από 150 άνθρωποι , όλων των ηλικιών, (κάτοικοι της Ξάνθης αλλά και γειτονικών πόλεων) συμμετείχαν στη φετινή Γιορτή των Μονοπατιών που διοργάνωσε ο ΕΟΣ Ξάνθης την Κυριακή που πέρασε.

Με σύμμαχο τον καιρό απόλαυσαν την όμορφη φύση γύρω από την πόλη μας ακολουθώντας μια από τις έξι διαφορετικές διαδρομές που πραγματοποιήθηκαν.

Με χαρά βλέπουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας οι οποίοι, εκτιμώντας το έργο του συλλόγου μας, πεζοπορούν ή τρέχουν στα ορεινά μονοπάτια γύρω από την πόλη, ενώ οργανώνονται πλέον και αγώνες από άλλους συλλόγους της Ξάνθης στα μονοπάτια αυτά.

Δυστυχώς ανάμεσα στους χρήστες αυτού του Δικτύου υπάρχουν και παραφωνίες καθώς κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- δε σέβονται όσους θέλουν να περπατήσουν στα μονοπάτια, μέσα στη φύση, αλλά ούτε και τον κόπο των ανθρώπων που δούλεψαν για να υπάρχουν τα μονοπάτια αυτά, προκαλώντας ρύπανση και καταστροφές στην σήμανση.

Όλους λοιπόν, μέλη, εθελοντές, ή απλά φίλους του ΕΟΣ Ξάνθης, που τόσα χρόνια έχουν εργαστεί σκληρά για αυτό το Δίκτυο μονοπατιών τους ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά.

Επίσης ευχαριστούμε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης για την υποστήριξη που προσέφερε στην διοργάνωση, καθώς και τα μέλη μας που ανέλαβαν να οδηγήσουν και να συνοδεύσουν τους συμμετέχοντες.
Το ΔΣ του ΕΟΣ Ξάνθης
______________________________________________________________________




34ο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης.

Και οι πέντε είναι υπέροχοι-ες........ 5 αθλητές-τριες 7 μετάλλια




Οι αθλητές των αγωνιστικών κατηγοριών της αγωνιστικής αναρρίχησης του ΕΟΣ Ξάνθης, γνωστοί και ως - climbears – ανέβηκαν όλοι τους στο βάθρο , στα αγωνίσματα της …………….....








ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


“Γιορτή Μονοπατιών” Κυριακή 9 Απριλίου





     Αγαπητοί μας φίλοι, ήρθε και πάλι η στιγμή για τη Γιορτή των Μονοπατιών που έχει γίνει πια θεσμός στην πόλη μας. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη με ένα τόσο όμορφο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον γύρω της, με μικρές και όμορφες βουνοκορφές αλλά και με ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών, που ξεκινούν από την πόλη και δίνουν την ευκαιρία για δραστηριότητες  σ’ αυτό το περιβάλλον χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση με αυτοκίνητο. Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης σας ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ, για πέμπτη φορά, την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 και ώρα 10.00 σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης μας, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στο Σαμακώβ, σε μια γιορτή της άσκησης και της φύσης. Ελάτε να γνωρίσετε και περπατήσετε μαζί μας τμήματα από το Δίκτυο Περιαστικών Μονοπατιών της Ξάνθης. Ένα δίκτυο μονοπατιών, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 94 χιλιόμετρα, γύρω από την πόλη μας με καταπληκτικές διαδρομές, οργανωμένο, με ενιαία σήμανση. Περιλαμβάνει μονοπάτια στην περιοχή των μοναστηριών, του Αυγού και του Μακαρίου, της Μέλτης, του Μαύρου Ισώματος, της Αχλάδας και του Αχλαδόβουνου και δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ Ξάνθης την τελευταία εξαετία με το συνδυασμό παλιών και ιστορικών μονοπατιών με διαδρομές που ανοίχτηκαν ώστε να ενοποιηθεί το δίκτυο. Η σήμανση και η χαρτογράφησή τους έγιναν έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα από κάθε κάτοικο ή επισκέπτη της πόλης. Οι χρήστες των μονοπατιών έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής συνδυάζοντας τη διάθεση για άσκηση με την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον.
Φορέστε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, πάρτε το σακίδιό σας κι ελάτε μόνοι σας, με την οικογένεια ή με φίλους!
Μπορείτε να επιλέξετε όποια απο τις παρακάτω διαδρομές θέλετε, ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Υπεύθυνος για κάθε διαδρομή θα είναι μέλος του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

Θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω διαδρομές πεζοπορίας:

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1
    Γέφυρα Σαμακώβ - Ι.Μ. Καλαμούς - Επιστροφή

    Μήκος διαδρομής: 4 χλμ. Συνολική ανάβαση: 250μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 1,5 ώρα
    (με δυνατότητα, σε όσους επιθυμούν λίγο μεγαλύτερη, να την κάνουν κυκλική)

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2
    Γέφυρα Σαμακώβ - Ι.Μ. Αρχαγγελιώτισσας - Σύρτη - Χωματόδρομος Κιμμερίων - Μονοπάτι Κρουνών - Σαμακώβ.
(κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 7 χλμ. Συνολική ανάβαση: 420μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 2,5 ώρες

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3
    Γέφυρα Σαμακώβ - Κορυφή Μοναστήρι - Δρόμος Θηλιάς- Ι.Μ. Καλαμούς - Σαμακώβ.
(κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 8,2 χλμ. Συνολική ανάβαση: 700μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 3,5 ώρες

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4
     Γέφυρα Σαμακώβ - Ι.Μ. Αρχαγγελιώτισσας - Ποδηλατική Πίστα - Δρόμος Θηλιάς - Γέφυρα Κόσυνθου 4ου χλμ. - Ι.Μ. Καλαμούς - Σαμακώβ.
(κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 11 χλμ. Συνολική ανάβαση: 640μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 4 ώρες

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5
    Γέφυρα Σαμακώβ - Ι.Μ. Καλαμούς - Γέφυρα Κόσυνθου 4ου χλμ - Μακάριο -Κάστρο Ξανθίππης - Σαμακώβ.
(κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 12χλμ. Συνολική ανάβαση: 870μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 5ώρες

    ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6
     Γέφυρα Σαμακώβ - Κάστρο Ξανθίππης - Μακάριο - Μανδράκι – Σταυροδρόμι - Τρύφαινα- Χρύσα - Παλιά πόλη - Σαμακώβ.
(κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 17 χλμ. Συνολική ανάβαση: 1030 μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 6,5 ώρες

    Για περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Παπαθανασίου 6978900182 και Παναγιώτης Ντούμας 6977199811 ______________________________________________________________________

Χρύσα Κρωμνικό Γαλάνη





     Μια διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς πραγματοποίησε ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης την Κυριακή στις 26/3. Οι δεκαεπτά συμμετέχοντες ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από τη Χρύσα και ακολουθώντας το μονοπάτι που πηγαίνει παράλληλα με το ρέμα περπατήσαμε στην περιοχή της Αχλάδας. Εκεί κατά τη διάρκεια της σύντομης στάσης που πραγματοποιήσαμε είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε από αρκετή απόσταση ένα κοπάδι με άγρια άλογα. Στη συνέχεια περπατώντας το παλιό λιθόκτιστο καλντερίμι φτάσαμε μετά από αρκετή ώρα στον εγκαταλελειμμένο προσφυγικό οικισμό του Κρωμνικού. Από εκεί, μετά τη μεγάλη στάση που πραγματοποιήσαμε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας κατηφορίσαμε το παλιό μονοπάτι που συνέδεε το χωριό με το σιδηροδρομικό σταθμό. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής περιλάμβανε τέσσερα περίπου χιλιόμετρα πεζοπορίας στο μονοπάτι που πηγαίνει παράλληλα με τον ποταμό Νέστο. Μετά από μια διαδρομή 10 περίπου ωρών σε μια ομολογουμένως αρκετά ζεστή ημέρα, με 25 χιλιόμετρα συνολική απόσταση και 1300 μέτρα υψομετρική, η παγωμένη μπύρα στην καντίνα της Γαλάνης φάνταζε μονόδρομος για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες. Να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαν για τη συνεργασία, ιδιαίτερα δε τον Γιώργο για την υποστήριξή του με τα καθήκοντα της σκούπας που είχε καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής, αλλά και τον Παναγιώτη για τη συνεισφορά του στο κομμάτι των φωτογραφιών. Μακάρι να ανταμώνουμε συχνότερα σε τέτοιες όμορφες διαδρομές!

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης “boulder” Κοζάνη 18-19 Μαρτίου





     Η αγωνιστική περίοδος για την Αγωνιστική Αναρρίχηση ξεκίνησε με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο αγώνισμα boulder που έγινε το Σαββατοκύριακο 18 -19 Μαρτίου στην Κοζάνη. Η ομάδα του ΕΟΣ Ξάνθης συμμετείχε με 8 αθλητές σε σύνολο 104. Αγωνίστηκαν η Τσιγγενοπούλου Δήμητρα στην κατηγορία Πανκορασίδες Α, και οι Ακριτίδης Θεόδωρος και Τσιγγενόπουλος Ιωάννης στην κατηγορία Παίδων. Την 2η θέση κατέλαβαν τρεις αθλητές μας, ο Μπέρτος Βασίλειος, κατηγορία Εφήβων, Παλτατσίδου Ζωή στην κατηγορία Γυναικών και ο Βαλσαμίδης Ματθαίος στην κατηγορία των Ανδρών. Ενώ την 4η θέση κατέκτησε ο Βαλσαμίδης Ιάσωνας και η Βαλσαμίδη Δανάη την 5η θέση στην κατηγορία των Γυναικών. Ο αγώνας διεξήχθη σε συνθήκες που πλησίαζαν τα ευρωπαϊκά standars. Σε αυτό συντέλεσαν, οι σύγχρονες λαβές που έκαναν ενδιαφέρουσες τις χαράξεις, και η τεχνολογική υποστήριξη με την ηλεκτρονική εφαρμογή καταχώρησης - έκδοσης των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τα πρότυπα της IFSC. Βήματα προς στη σωστή κατεύθυνση! Ομως μένει να απαντηθεί ένα ερώτημα: -ποιος έχει την ευθύνη για την παντελή έλλειψη στην Ελλάδα <<κανονικών>> γηπέδων Αγωνιστικής Αναρρίχησης; ---Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΕΟΣ Ξάνθης για πολλά χρόνια καταλαμβάνει με τους αθλητές και τις αθλήτριες του κορυφαίες θέσεις στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει άλλος αθλητικός σύλλογος – μπορεί και να κάνουμε λάθος- στην πόλη μας που να έχει τέτοιες επιτυχίες σε ένα ολυμπιακό άθλημα. Μένει η πικρία πως παρά τις πολλές και συνεχείς επιτυχίες για περισσότερα από δέκα χρόνια, το άθλημά μας δεν έχει την ανάλογη αναγνώριση και υποστήριξη . Ευχαριστούμε τους αθλητές για την προσπάθειά τους και την espressonist coffee company για την υποστήριξη της.

Αγωνιστική αναρρίχηση





     Αγωνιστική αναρρίχηση. Ένα μοναδικό αγωνιστικό διήμερο boulder νέων, διοργανώθηκε στο Vertical Zone στην Κοζάνη, 18 – 19 Φεβρουαρίου . Οι μικροί μας αθλητές Θεοδωράκης Γρηγόρης , Καργιώτης Οδυσσέας , Τσιγγενοπούλου Δήμητρα και Τσιγγενόπουλος Ιωάννης απόλαυσαν την εμπειρία ενός αγώνα που διοργάνωσε ο αναρριχητικός σύλλογος Αριδαίας και επιμελήθηκαν οι ομάδες του γυμναστηρίου Vertical Zone και PXP Θεσσαλονίκης. Οι αθλητές μας κατέλαβαν, 5η θέση στην κατηγορία πανπαίδες Γκαι Β , 7η στην κατηγορία πανκορασίδες Α και 8η στην κατηγορία Παίδες, αντίστοιχα. Αυτό που έκανε την διαφορά σε αυτόν τον αγώνα ήταν οι καλύτερες συνθήκες. Υπήρχε η δυνατότητα χάραξης 8 προβλημάτων, οπότε ακόμα και ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών, συνολικά 170 αθλητές, δεν επηρέασε ούτε στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος ούτε στην ταυτόχρονη αναμέτρηση πολλών αθλητών στις μικρές κατηγορίες. Ο αγώνας ήταν απολαυστικός τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους συνοδούς, θεατές. Στον ίδιο χώρο θα διεξαχθεί και το πανελλήνιο πρωτάθλημα boulder για όλες τις κατηγορίες 18 -19 Μαρτίου. Ευχαριστούμε πολύ τους αθλητές μας για την προσπάθεια που κατέβαλαν και τους γονείς τους, για την παρουσία και την υποστήριξη τους.

Ανάβαση στο Παγγαίο





     Η προγραμματισμένη ανάβαση στο Παγγαίο (Τρίκορφο) την κυριακή 12-2-2023 έγινε με μεγάλη συμμετοχή ορειβατών από Ξάνθη, Θάσο, Σέρρες, Δράμα και αυτό ηταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας των ορειβατικών συλλόγων (ΕΟΣ), Ξάνθης - Καβάλας. Συνολικά συμμετείχαν πάνω απο 50 ορειβάτες. Ο καλός καιρός έκανε ευχάριστη την ανάβαση και η καθαρή ατμόσφαιρα πρόσφερε ευχάριστα τοπία στους συμμετέχοντες. Παραμένουμε σε αναμονή της δεύτερης για το 2023 συνεργασίας Συλλόγων της Περιφέρειας, σε βουνό της περιοχής μας.






Δελτίο τύπου

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023


Ένας χρόνος πέρασε χωρίς τον Ερμή Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο που έχασε τη ζωή του αιμορραγώντας, μετά από πτώση στα Τζουμέρκα στις 30.01.2022. Οι εναγώνιες προσπάθειες του ......

Για τον Ερμή Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο και τη δημιουργία εναέριας διάσωσης στην Ελλάδα



Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης


Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Παγγαίο παρέα με τους ορειβατικούς συλλόγους Καβάλας και Πρώτης





     Την Κυριακή 12/02 θα πραγματοποιηθεί ανάβαση στο Παγγαιο σε συνεργασία με τον Εος Καβάλας. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα έχει αφετηρία την Πρώτη με μήκος 15χλμ και 800μ υψομετρική διαφορά. Αναχώρηση από Ξάνθη στις 6:30 την Κυριακή το πρωί. Απαραίτητος εξοπλισμός χειμερινό μποτακι και γκέτες.




Δελτίο τύπου

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, η κοπή πίτας και η ετήσια τακτική ΓΣ του ΕΟΣ στο εντευκτήριο του ΕΟΣ Ξάνθης. Πριν την κοπή πίτας απονεμήθηκαν ......

Κοπή πίτας, Γ.Σ. ΕΟΣ Ξάνθης, Βραβεύσεις αθλητών και παραγόντων
-και ιστορικό για την πρώτη προσέγγιση στον "Καταρράκτη του Λειβαδίτη



Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ, 2023


     Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, στις 5:30 μ.μ., στο Εντευκτήριο του συλλόγου, Κλειστό Γυμναστήριο “Φ. ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ”, (η είσοδος από την Θύρα 5).


Θέματα Ημερήσιας Διάταξης

1. Εκλογή Προεδρείου της Συνέλευσης
2. Απολογισμός Πεπραγμένων 2022
3. Οικονομικός Απολογισμός 2022
4. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
5. Συζήτηση - έγκριση απολογισμών - απαλλαγή του Δ.Σ.
6. Προγραμματισμός - Προϋπολογισμός 2023
7. Χώρος Γραφείων, Καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης

Πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης θα γίνει η κοπή της πίτας του 2023 και βράβευση αθλητών & μελών του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ





     Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις οι συνθήκες στο πεδίο γύρω από τη λίμνη δεν θα είναι οι καλύτερες για να πλησιάσουμε και να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση. Έτσι αποφασίστηκε η ακύρωσή της, ελπίζοντας ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Βιστωνίδα κάτω από καλύτερες συνθήκες.

..H έναρξη των δραστηριοτήτων του για τη νέα χρονιά με την κορυφογραμμή Ζωναριών Αιώρας





     Με μια ιδιαίτερα όμορφη και πρωτότυπη διαδρομή πραγματοποίησε ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης την έναρξη των δραστηριοτήτων του για τη νέα χρονιά. Εκκινώντας από τον οικισμό της Αιώρας και διασχίζοντας τις πέντε κορυφές της κορυφογραμμής των ζωναριών καταλήξαμε μετά από 5,5 ώρες και 14,5 χιλιόμετρα στην γέφυρα του 4ου χιλιομέτρου. Το χειμερινό τοπίο με το χιονισμένο Τσαλ που δέσποζε στην απέναντι πλευρά καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής και οι συνεχείς εναλλαγές εικόνων και τοπίων αποζημίωσαν όλους τους συμμετέχοντες για τον κόπο που καταβάλανε και για την υποδειγματική τους παρουσία! Εύχομαι να έχουμε ανάλογη συνέχεια και να απολαύσουμε μια γεμάτη ορειβατική χρονιά!
    
    
    

 

Αρχείο 2021-2022


Αρχείο 2018-2019-2020


Αρχείο 2017


Αρχείο 2016


Αρχείο 2015


Αρχείο 2014


Αρχείο 2013


Αρχείο 2012