Χορηγοί:

Τον Μάιο είχε για άλλη μια χρονιά την τιμητική του το φαράγγι της Σαμαριάς. Παρά τον προβληματισμό, για τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα και τις συνεπειές τους, στα μονοπάτια του Δρυμού, ο Ορειβατικός Σύλλο-γος Χανίων οργάνωσε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του, μέσα στο φαράγγι.

Η πανηγυρική διήμερη πεζοπορία έγινε με τις ποσότητες του νερού να ξεπερνούν κάθε προηγούμενη χρονιά. Όλη η πολυμελής ομάδα μας, μετά την διανυκτέρευση στον οικισμό και τη γιορτή στο Χριστό, αφού στην Οσία Μαρία ήταν αδύνατον να περάσουμε, επέστρεψε πίσω στο Ξυλό-σκαλο, όπως είχαμε προγραμματίσει από την αρχή.

Με εντυπωσιακό τρόπο και άριστο αποτέλεσμα ολοκλη-ρώθηκε ο 6ος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος ‘Σαμαριά’. Ορειβάτες - αθλητές από όλη την Ευρώπη, αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, συμμετείχαν στον φετινό δυ-σκολότερο από πολλές απόψεις, αγώνα ευγενούς άμιλ-λας. Στο φαράγγι και σε όλη τη διαδρομή από το Μαχί, το Ξυλόσκαλο, τον Άγιο Νικόλαο, το Καλυβάκι, τα Πο-τιστήρια, τα Ποριά, το καταφύγιο Καλλέργη και τον τερματισμό οι αγωνιζόμενοι συνάντησαν πολύ διαφο-ρετικά τοπία απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Άφθονα νερά στις φυσικές πηγές, πάνω στο μονοπάτι, δεκάδες δέντρα κομμένα στη σειρά, αφού είχαν σπάσει από τα χιόνια, τακτοποιημένα από μέλη του Συλλόγου, πλάι στη διαδρομή …  

Χιόνια σε αρκετά σημεία, απομακρύνθηκαν από τα χέρια των εθελοντών, για να δημιουργηθεί ένα σωστό πέρασμα, με το λιγότερο δυνατό κίνδυνο… αλλά και με πολύ κόπο. Ο χωματόδρομος από τα Ποριά προς το καταφύγιο Καλλέργη αποχιονίστηκε με σκαλίδες, τσάπες και φτυάρια, όπου οι εθελοντές μας, δούλεψαν οργανωμένα για να περάσει ίσα-ίσα το τζιπ του Συλλόγου, για τις ανάγκες του αγώνα, αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή αυτής της μοναδικής διοργάνωσης.

Εκατόν εξήντα πέντε άτομα παρέλαβαν αριθμό και όλα τα παρελκόμενα για τον αγώνα, όπως επίσης ισοθερμική μπλούζα και DVD για τα Λευκά Όρη, δωρεά από τον Σύλλογο και ένα τεύχος με πληροφορίες για τον εναλλακτικό τουρισμό του νησιού μας, δώρο από την Αντιπεριφέρεια Χανίων. Ένα εισιτήριο με προορισμό την Ευρώπη, προσφορά της AEGEAN Airlines παρέλαβε ο χαρισματικός Σηφάκης από την Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου, που ήταν ο πρώτος. Άξιοι και για πρώτη χρονιά από κοντά του, ο δεύτερος Χανιώτης Κωστάκης και ο τρίτος Αυστριακός Tomann.

Σε αυτόν τον αγώνα σημασία έχει η συμμετοχή, η απόλαυση της φυσικής αναγέννησης και η γνωριμία με άγνωστα τοπία του φαραγγιού της Σαμαριάς. Γι αυτό στους επτά σταθμούς, που είχαμε στήσει με τους εθελοντές, προσφέραμε άφθονο καθαρό νερό και χυμούς, αλλά και κρητική διατροφή από κουκιά, αγκινάρες, ανθότυρο και πορτοκάλια. Όμως είχαμε και μπανάνες, σοκολάτες και καραμέλες. Καθαρός ήταν ο αγώνας και καθαρό το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για συνέχεια αυτού του πανηγυριού, μακριά από εμπορευματοποίηση και μακριά από επαγγελματίες του είδους!

Ο Σύλλογος εκφράζει πολλές ευχαριστίες στους δεκάδες εθελοντές, που χωρίς τη συνδρομή τους, αυτός ο αγώνας δεν θα ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί. Επίσης ευχαριστεί ξεχωριστά την Άννα Κολοβού που ήταν και αυτή τη χρονιά η γιατρός του αγώνα, τον Λεωνίδα Καποκάκη για την ξεχωριστή βοήθεια που προσφέρει κάθε χρόνο και τον Γεώργιο Χατζησωτηράκη (Iguana) για την άψογη περιποίηση όλων των συμμετεχόντων και όχι μόνο, στον τερματισμό. Επίσης ευχαριστεί για άλλη μία φορά την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων που προσέφερε τα κύπελλα και τα μετάλλια, την Διεύθυνση Δασών Χανίων, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και την Εταιρεία Ανάπτυξης Λάκκων - Ομαλού για την συνεργασία τους, την κλινική Γαβριλάκη για την παραχώρηση και φέτος του ασθενοφόρου της, για προληπτικούς λόγους, τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, που υποστήριξαν την εκδήλωση με 20 και πλέον άτομα, την AEGEAN Airlines που προσέφερε στον πρώτο νικητή, ένα εισιτήριο με επιστροφή για μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τα καταστήματα Καριστιάνη για τα πολλά αξιόλογα δώρα που πήραν οι πρώτοι όλων των κατηγοριών, αλλά και οι τυχεροί που κληρώθηκαν, την εταιρεία Γιαννενάκη, τα αναψυκτικά Γεράνι, την ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ., την επιχείρηση Τσίγκου, την οικογένεια Γ. Δρακουλάκη, που πρόσεφεραν μεγάλο μέρος των εδεσμάτων στους σταθμούς και στον τερματισμό, το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου για την μεταφορά των αθλητών και τέλος τους χορηγούς επικοινωνίας Δίκτυο FM 91,5 και Joymusic Radio 106,5.