Σπήλαια Νομού Χανίων
Σύμφωνα με καταγραφές του Αντώνιου Πλυμάκη και εξερευνήσεις πολλών Ελληνικών και ξένων αποστολών υπολογίζονται σε άνω των 2000. Να σημειωθεί πως ένα τμήμα του πολυπληθούς αρχείου δεν μπορεί να δημοσιευτεί λόγω της αρχαιολογικής σημαντικότητας σπηλαίων (Υπάρχει απαγόρευση δημοσίευσης από την Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην οποία και υπάγονται τα σπήλαια της Ελλάδος).
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω και σύντομα θα περιγράψουμε με λεπτομέρειες αρκετά από αυτά.
Στο όμορφο οροπέδιο του Ομαλού εκτός από την είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος σπηλαιοβάραθρα της Ελλάδας.
Άλλα σπήλαιατων Χανίων που τυχαία και ενδεικτικά αναφέρουμε είναι τα παρακάτω
Το 2008 κατατάσσεται το σπήλαιο ως 2ο βαθύτερο στην χώραανακαλύφθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 2ο βαθύτερο σπήλαιο της χώρας, μετά τη λήξη της Γάλλο-Ελληνικής Σπηλαιολογικής αποστολής στα Λευκά Όρη Χανίων (περιοχή Ατζινόλακος, κοιν. διαμ. Μελιδονίου, στον Δήμο Φρε).
Στην περιοχή της Ατζινόλακκας, στα Λευκά Όρη του νομού Χανίων και σε υψόμετρο 1600 μέτρων, σε αποσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων απο το Γουργούθακα, βρίσκεται ένα απο τα πιο επιβλητικά σπηλαιοβάραθρα. Ο λόγος για το Μαύρο Σκιάδι που θεωρείται μία απο τις μεγαλύτερες κατακόρυφες καταβάσεις του πλανήτη, με βάθος στα -342 μέτρα.
Είναι απόλυτα σίγουρο ότι οι βόρειο-ανατολικές παρυφές των Λευκών Ορέων στον νομό Χανίων είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες (σπηλαιολογικά) περιοχές στον κόσμο και το γεγονός αυτό προσέλκυσε και προσελκύει σπηλαιολογικές αποστολές από διάφορες χώρες του κόσμου.