Με προσωπική εργασία αμέτρητων ωρών, με ενέργειες των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και τη συμπαράσταση της Πολιτείας, εξοπλίστηκαν τα Λευκά Όρη με τέσσερα θαυμάσια ορεινά καταφύγια για τα οποία λίγα λόγια αναφέρομε παρακάτω:
α) Το 1958 έγινε στη θέση Βόλικα πάνω από το χωριό Κάμποι Κεραμειών το ομώνυμο καταφύγιο σε υψόμετρο 1.400 μέτρα. Σ' αυτό μπορούν να φιλοξενηθούν τριάντα άτομα. Πρόσφατα ξεκίνησαν εργασίες βελτίωσης και συντήρησης και ανανεώθηκε μέρος του εξοπλισμού του. Η απόσταση του από το χωριό είναι τρεις ώρες (ανηφορικό μονοπάτι).
β) Το 1970 έγινε το καταφύγιο Καλλέργη πάνω από τον Ομαλό, σε υψόμετρο 1.680 μέτρα. Εδώ μπορούν να μείνουν 45 άτομα, έχει αρκετές ανέσεις και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση χάρη και στη βοήθεια της αυστριακής αλπινιστικής σχολής του Ινσπρουκ που τα καλοκαίρια προωθεί περιπατητές μέσω του καταφυγίου στα Λευκά Όρη. Απέχει 5 χλμ. (χωματόδρομο) από τον Ομαλό (1:30 ώρα πεζοπορία).
γ) Το 1992 εγκαινιάστηκε το καταφύγιο Ταύρης του οποίου οι εργασίες είχαν ξεκινήσει πριν από 4 χρόνια. Βρίσκεται πάνω από το χωριό Αμμουδάρι του οροπεδίου Ασκύφου Σφακίων σε υψόμετρο 1.200 μ. Μέχρι το καταφύγιο φθάνει αγροτικός δρόμος που απέχει 7,5 χλμ. από το Ασκύφου. Το μονοπάτι που συνδέει το χωριό με το καταφύγιο είναι δασωμένο και από τα ωραιότερα του Νομού μας. Η διαδρομή είναι 1.30-2 ώρες. Το καταφύγιο φιλοξενεί 45 άτομα και έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις. Εδώ λειτουργούν κάθε χρόνο κατασκηνώσεις για παιδιά, αλλά και για άτομα προχωρημένης ηλικίας.
δ) Το 1994 έγινε πράξη ένα όνειρο πολλών χρόνων. Το καταφύγιο της Σβουριχτής στο κέντρο των Λευκών Ορέων, σε υψόμετρο 1.980 μ. Μία κατασκευή θαυμαστή, με πέτρα εξωτερικά και ξύλο στο εσωτερικό του και πρωτομάστορα τον πρόεδρο Χρ. Χουλιόπουλο που τιμής ένεκεν έλαβε τ' όνομα του. Από το χωριό Ανώπολη απέχει 7 ώρες πεζοπορία αν όμως χρησιμοποιηθεί αγροτικό αυτοκίνητο η πορεία μειώνεται σε 2.30 ώρες. Το καταφύγιο «Χρ. Χουλιόπουλος» μπορεί να φιλοξενήσει είκοσι ορειβάτες.