Στις 6 με 15 Ιουλίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο γραφικό χωριό Καρύδι Σητείας Ελληνογαλλική σπηλαιολογική αποστολή υπο την διοργάνωση του ΣΠ.Ο.Κ. (Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης). Στην αποστολή συμμετείχαν μέλη του ΣΠ.Ο.Κ., 13 μέλη της Σπη-λαιολογικής ομάδας του Ε.Ο.Σ. Χανίων και 9 Γάλλοι Σπηλαιολόγοι-Σπηλαιοδύτες, όπου όλοι, παλιοί γνώριμοι και νέοι στο χώρο, συνεργάστηκαν όλοι μαζί με μοναδικό σκοπό την επιτευξη των στόχων της αποστολής.

Σπήλαιο Άνω Περιστερά στο Καρύδι Σητείας Σκοπός της αποστολής πέραν της καλής παρέας πάνω και κάτω από την επιφάνεια της γης ήταν η περαιτέρω εξερεύνηση του σπηλαίου Ανω Περιστερά. Πρόκειται για ένα πολύμορφο σπηλαιοβάραθρο, καθώς η μορφολογία του συνδυάζει μόνιμη παρουσία πηγαδιών, οριζόντιο σπήλαιο, σιφόνια (υπόγεια λιμνία) και υπόγειο ποταμό. Το σπήλαιο ξεκινά στην είσοδο του με κάθετη κατάβαση 5 μέτρων, συνεχίζει με ένα πηγάδι 30 μέτρων, οπού οδηγεί στην πρώτη λίμνη του σπηλαίου και αυτή με τη σειρά της στις μεγάλες κατηφορικές αίθουσες, όπου καταλήγουν στο πρώτο σιφόνι, το οποίο αποστραγγίστηκε με τη χρήση αντλίας, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά του σπηλαιολογικού και καταδυτικού εξοπλισμού και να συνεχιστεί η εξερεύνηση.

Ο εξοπλισμός εν τέλει έφτασε μετά από επίπονη προσπάθεια και δύο ακόμη σιφόνια, σε οριζόντια απόσταση 2χλμ από την είσοδο του σπηλαίου. Εκεί πραγματοποιήθηκε σπηλαιοκατάδυση από δύο Ελληνες και ένα Γάλλο σπηλαιοδύτη, οι οποίοι μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η αποστολή δεν μπορούσε να συνεχίστει λόγω της στένωσης της διόδου από φερτά υλικά. Έτσι και τέθηκε ο στόχος για την επόμενη αποστολή. Αξίζει να σημειωθεί οτι το συγκεκριμένο σπήλαιο ερευνάται εδώ και 5 χρόνια από Γάλλους και Έλληνες σπηλαιολόγους και για πρώτη φορά η παρουσία του Ε.Ο.Σ. Χανίων ήταν εκτός από πολύτιμη και πολυπληθής. Η φιλοξενία από τους κατοίκους του χωριού ήταν υπέροχη, όπως και της κοινότητας, όπου παραχώρησε εγκαταστάσεις της, για την διαμονή της αποστολής.

Για την ιστορία από την Σπηλαιολογική ομάδα του Ε.Ο.Σ. Χανίων έλαβαν μέρος οι: Πολυχρονάκης Μιχάλης, Χριστουλάκης Κώστας, Χαριτάκης Γιάννης, Μπαλαδήμας Χριστόφορος, Κρασσάκης Μανόλης, Ζωγραφάκης Γιώργος, Παπουτσάκης Στέλιος, Ασημομύτη Δήμητρα, Πατσιούρα Αννα, Βαραγγούλης Γιώργος, Μαζωνάκης Γιώργος, Μανδίκα Κωνσταντίνα, Μανουσάκη Δάφνη.

Θα θέλαμε επίσης να αναφέρουμε οτι κάθε Τρίτη και ώρα 21:00 στα γραφεία του Ορειβατικού, Τζανακάκη 90, γίνεται συγκέντρωση της Σπηλαιολογικής ομάδας και θα χαρούμε να γνωρίσουμε νέους φίλους.