Στην περιοχή της Ατζινόλακκας, στα Λευκά Όρη του νομού Χανίων και σε υψόμετρο 1600 μέτρων, σε αποσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων απο το Γουργούθακα, βρίσκεται ένα απο τα πιο επιβλητικά σπηλαιοβάραθρα. Ο λόγος για το Μαύρο Σκιάδι που θεωρείται μία απο τις μεγαλύτερες κατακόρυφες καταβάσεις του πλανήτη, με βάθος στα -342 μέτρα.

 

Το Μαύρο Σκιάδι, μια κατάβαση-πρόκληση για Ελληνικές και διεθνείς σπηλαιολογικές αποστολές, από την ανακάλυψή του (1974) ως σήμερα δελεάζει τους ερευνητές. Το 1976 χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά από Γάλλους σπηλαιολόγους (GRESPA) αλλά και πάλι σε βάθος 320 περίπου μέτρων υπήρχαν "σκοτεινά" σημεία, που έως τότε συνιστούσαν αναπάντητα ερωτήματα για τους ερευνητές.

Οι Έλληνες σπηλαιολόγοι μετά απο προσωπική επαφή και ανταλλαγή δεδομένων με τους Γάλλους συνναδέλφους τους, αποφάσισαν να συμπληρώσουν τα κομμάτια που έλλειπαν απο το πάζλ. Πολλές αποστολές έχουν γίνει από τότε από Ελληνικούς σπηλαιολογικούς συλλόγους με όλο και περισσότερα "ευρήματα" να έρχονται στο φως κάθε φορά.

Μια τελευταία πρόσφατη αποστολή, έγινε κι από την σπηλαιολογική ομάδα Υπογαία σε δύο προσεγγίσεις, τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2016.